भूगोल (Geography)   Part-2

  Hindi  Objective Question

 

भूगोल (Geography  ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of भूगोल (Geography  Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Click here

 

भूगोल (Geography)
Q.1 पर्यावरण किससे बनता हैं?
(A) जीविय घटकों से
(B) भू-आकृतिक घटकों से
(C) अजैव से
(D) उपर्युक्त सभी

Ans . D
Watch video of Fundamental rights: p-4-indian-constitution-in-hindi-fundamental-rights
Q.2 महाद्वीप अलग कैसे हुए?
(A) ज्वालामुखी फूटने से
(B) विवर्तनिक क्रिया से
(C) चट्टानों के वालन और भ्रंशन से
(D) सभी

Ans . B
Q.3 हिन्द महासागर और लाल सागर को कौनसी जलसन्धि जोड़ती हैं?
(A) बाब-अल-मन्देब
(B) होरमुज
(C) बोसपोरस
(D) मलक्का

Ans . A
Q.4 अरब सागर के पानी का औसतन खारापन हैं?
(A) 25 ppt
(B) 35 ppt
(C) 45 ppt
(D) 55 ppt

Ans . B
Q.5 वलन-क्रिया किसका परिणाम हैं?
(A) महादेश्जनक बल
(B) भुविक्षेपीय बल
(C) पर्वत-निर्माणकारी बल
(D) बहिर्जात बल

Ans . C
Q.6 ‘नाइंटी ईस्ट रिज’ कहाँ पर स्थित हैं?
(A) प्रशांत महासागर
(B) हिन्द महासागर
(C) अंध महासागर
(D) आर्कटिक महासागर

Ans . B
Q.7 ‘तकला मकान’ मरुस्थल किस देश में स्थित हैं?
(A) कजाकिस्तान
(B) तुर्कमेनिस्तान
(C) उज्बेकिस्तान
(D) चीन

Ans . D
Q.8 खनिज क्या हैं?
(A) द्रव
(B) अकार्बनिक ठोस
(C) गैस
(D) सभी

Ans . B
Q.9 विश्व में सबसे अधिक कोयला उत्पादन करने वाला देश हैं?
(A) भारत
(B) संयुक्त राज्य अमेरिका
(C) चीन
(D) रूस

Ans . C
Q.10 एक ही प्रकार का परमाणु निम्नलिखित में से किसमें मिलता हैं?
(A) खनिज यौगिक
(B) खनिज मिश्रण
(C) प्राकृत तत्व
(D) सभी

Ans . C
1. The river which forms the waterfalls Sivasamudram is
A. Bhavani
B. Vaigai
C. Noyyal
D. Cauvery

Answer:D

2. The country with the largest population of Muslims is
A. Pakistan
B. Bangladesh
C. Indonesia
D. Saudi Arabia

Answer:C
3. The state which stands first in per capita income is
A. Punjab
B. Kerala
C. Bihar
D. Maharashtra

Answer:A
4. Silver is found in
A. Karnataka
B. Bihar
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Answer:A

5. Aluminium is abundantly found in
A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. West Bengal
D. Kerala

Answer:D

6. Haziranga sanctuary is in
A. Assam
B. Bihar
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Answer:A

7. The region around South Pole is known as
A. Equator
B. Arctic
C. Antarctic
D. Capricorn
Answer:C

8. Arctic region is full of
A. water
B. ice
C. land
D. rocks
Answer:B

9. Delhi is on the banks of
A. Tapti
B. Ganges
C. Sutlej
D. Yamuna
Answer:D

10. The capital of Uttar Pradesh is
A. Meerut
B. Lucknow
C. Kanpur
D. Allahabad
Answer:B

11. In which part of India is known as the Land of Sunrise?
A. Meghalaya
B. Nandhadevi
C. Kanchenjunga
D. Arunachal Pradesh
Answer:D

12. The highest waterfall of the world is
A. Jog Falls
B. Angel
C. Gavarine
D. Ribbon
Answer:B

13. The deepest lake in the world is
A. Wular Lake
B. Lake Superior
C. Victoria Nyanza
D. Baikal Lake

Answer:D

14. The capital city reputed to be the oldest in the world is
A. Rome
B. Damascus
C. Alexandria
D. Athens

Answer:D

15. Ramagundam is an
A. Bihar
B. Andhra Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh

Answer:B

16. Gol Gumbaz is
A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Andhra Pradesh

Answer:B

17. The farthest planet from the Sun is
A. Venus
B. Mars
C. Neptune
D. Pluto

Ans . C

18. Nangal is known for
A. Copper
B. Oil Refinery
C. Fertilizers
D. Penicillin industry

Answer:C

19. Which is the Land of the Rising Sun?
A. China
B. Japan
C. Taiwan
D. Australia

Answer:B

20. The most populous city in the world is
A. Paris
B. London
C. Tokyo
D. Peking

Answer:C

21. Where do you find day and night equal?
A. at the equator
B. at the north pole
C. at the tropics
D. at the south pole

Answer:A

22. The largest ocean in the world is
A. The Pacific Ocean
B. The Antarctic
C. The Atlanctic ocean
D. The Indian ocean

Answer:A

23. Kalahari desert is in
A. India
B. Chile
C. South Africa
D. Saudi Arabia

Answer:C
24. India is connected with Europe through
A. Persian Gulf
B. Red Sea
C. Suez Canal
D. Malaccan Strait

Answer:C

25. The largest desert of the world is in
A. Iraq
B. Saudi Arabia
C. Egypt
D. Israel

Answer:C

26. Which one of the following ranges forms the water divide between Narmada and Tapti rivers?
A. Satpura
B. Aravalli
C. Vindhyan
D. Kaimur

Answer:A

27. The largest mountain range in the world is
A. The Alps
B. The Andes
C. The Himalayas
D. The Rockies

Answer:B

28. The Newzealanders are known as
A. Sams
B. Ashes
C. Kangaroos
D. Kiwis

Answer:D
29. Earth revolves around the sun in every
A. 362 days
B. 364 days
C. 365 1/2 days
D. 365 1/4 days

Answer:D

30. The state which has the largest forest area is
A. Kerala
B. Assam
C. Karnataka
D. Madhya Pradesh

Answer:D

31. Indian standard time is the local time of
A. Chennai
B. Allahabad
C. Calcutta
D. Chennai

Answer:B

32. The state which has two major ports is
A. Orissa
B. Maharashtra
C. West Bengal
D. Tamil Nadu

Answer:D

33. The highest peak in South India is
A. Nandadevi
B. Anaimudi
C. Mt.Abu
D. Dhoddobetta

Answer:B

34. The Switzerland of India is
A. Ooty
B. Simla
C. Kashmir
D. Darjeeling

Answer:C

35. The desert that lies on the boundary between India and Pakistan is
A. Gobi
B. Thar
C. Sahara
D. None of these

Answer:B

36. Ankleswar in Gujarat is well known for
A. Fertilizers
B. Copper
C. Oil Refinery
D. Penicillin industry
Answer:C

37. The country which produces coffee in abundance is
A. China
B. Brazil
C. India
D. Sri Lanka

Answer:B

38. The country which stands first in wheat production is
A. China
B. India
C. U.S.A.
D. Russia

Answer:B

39. Tea is grown much in
A. Karnataka
B. Kerala
C. Gujarat
D. Assam

Answer:D

40. Rice is produced more in
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. West Bengal
D. Maharashtra

Answer:C

41. Security Printing Press is at
A. Delhi
B. Nasik
C. Mumbai
D. Varanasi

Answer:B

42. Corbett National Park is in
A. Bihar
B. Assam
C. Uttarakhand
D. Madhya Pradesh

Answer:C

43. Diamond mines in India are found in
A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Bihar
D. Maharashtra
Answer:B

44. The tiger sanctuary in Tamil Nadu is located at
A. Guindy
B. Mudumalai
C. Kalakad(Tirunelveli)
D. Vedanthangal

Answer:C

45. Yellow river is
A. Cauvery
B. Amazon
C. Hwang–Ho
D. Damodar

Answer:C

46. Calcutta is situated on the banks of the river
A. Krishna
B. Hoogly
C. Ganges
D. Brahmaputra

Answer:B

47. The longest river in the world is
A. Nile
B. Thames
C. Ganges
D. Missisipi

Ans .A

48. Which one of the following states is landlocked
A. Orissa
B. Assam
C. Andhra
D. Kerala

Answer:B

49. In which continuent is Atacama Desert situated?
A. Asia
B. Africa
C. North America
D. South America

Answer:D

50. Jute requires
A. moist climate
B. cold climate
C. hot climate
D. much rain
Answer:B

51. Which of the following Indian states is broadly as large as the European Nation Greece ?
A. Tamil Nadu
B. Orissa
C. Bihar
D. Assam

Answer : A. Tamil Nadu

52. In which state is Jog falls located
A. Maharastra
B. Karnataka
C. Tamil nadu
D. Kerala

Answer : B. Karnataka

53. Which one of the following hydroelectric projects does not belong to Tamil Nadu ?
A. Idukki
B. Aliyar
C. Periyar
D. Kundan
Answer : A. Idukki

54. The largest irrigated area in India is occupied by
A. Sugarcane
B. Rice
C. Cotton
D. Wheat

Answer : B. Rice

55. Which state is not one of major producers of Bananas ?
A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Bihar
D. Kerala
Answer : C. Bihar

56. For National Highway, the maximum speed in mountainous terrain is
A. 120 km per hour
B. 100 km per hour
C. 80 km per hour
D. 50 km per hour

Answer : C. 80 km per hour

57. The most densely populated State in India is
A. Uttar Pradesh
B. Kerala
C. Bihar
D. West Bengal

Answer : D. West Bengal

58. An important Nuclear Power Station in Tamil Nadu is
A. Meenambakkam
B. Kalapakkam
C. Thanjavur
D. Coimbatore

Answer : B. Kalapakkam

59. Which one of the following states is the largest producer of black pepper in india?
A. Tamil nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Andhrapradesh

Answer : B. Kerala

60. Which one of the following is a cash crop?
A. Wheat
B. Millets
C. Rice
D. Rubber

Answer : D. Rubber

61. Largest sugarcane growing state is
A. Maharastra
B. Uttar pradesh
C. Andhra pradesh
D. Punjab

Answer : B. Uttar pradesh

62. The highest peak in south India is
A. Doda Betta
B. Makurti
C. Anaimudi
D. None of these

Answer : C. Anaimudi

63. The oldest mountains in india according to geographical history are
A. Satpuras
B. Nilgiris
C. Vindhyas
D. Aravallis

Answer : D. Aravallis

64. Which one of the following is the longest river in india?
A. Ganga
B. Narmada
C. Brahmaputra
D. Godavari

Answer : A. Ganga

65. Which one among the following rivers has the largest catchment area?
A. Cauvery
B. Krishna
C. Mahanadi
D. Cauvery

Answer : B. Krishna

66. The higgest waterfall in india is
A. Sivasundaram
B. Jog
C. Courtallam
D. Hogenakal

Answer : B. Jog
]
67. In which type of rocks are coal and petroleum found?
A. Granite
B. Igneous
C. Metamorphic
D. Sedimentary

Answer : D. Sedimentary
68. Which metals is most abundant in the earth’s crust?
A. Calcium
B. Magnesium
C. Aluminium
D. Iron

Answer : C. Aluminium

69. Molten rocks below the surface of the earth is called
A. Basalt
B. Laccolith
C. Lava
D. Magma

Answer : D. Magma

70. Which of the following is a chemical weathering process?
A. Frost action
B. Hydraulic action
C. Oxidation
D. Thermal Expansion

Answer : C. Oxidation

71. The hottest planet is
A. Mercury
B. Venus
C. Jupiter
D. Saturn

Answer : B. Venus

72. Which of the planets is nearest to the earth?
A. Jupiter
B. Venus
C. Mercury
D. Mars
Answer : B. Venus

73. Which one of the following indian states is the largest producer of natural rubber?
A. Tamilnadu
B. Kerala
C. Assam
D. Andhra Pradesh

Answer : B. Kerala

74. Which palnet is known as the Earth’s twin?
A. Venus
B. Mars
C. Uranus
D. Neptune

Answer : A. Venus

75. There is rainfall in winter in Tamil Nadu due to the following reasons
A. South-West Monsoon
B. North-East Monsoon
C. Tropical cost Current
D. None of these
Answer : B. North-East Monsoon

76. Diesel locomotives are manufactured at
A. Kapurthala
B. Perambur
C. Varanasi
D. Jamshedpur

Answer : C. Varanasi

77. The second largest river basin in india is of the river
A. Brahmaputra
B. Narmada
C. Krishna
D. Godavari

Answer : D. Godavari

78. Which one of the following indian states is the largest producer of natural rubber?
A. Tamilnadu
B. Kerala
C. Assam
D. Andhra Pradesh

Answer : B. Kerala

79. The country having the largest area under tea cultivation is
A. Brazil
B. Russia
C. Bangladesh
D. India

Answer : D. India

80. After textile, the second largest industry of India is
A. Sugar
B. Jute
C. Cement
D. None of these

Answer : A. Sugar

81. Maximum length of border of which of the following states is adjacent to that of other States ?
A. Bihar
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Answer : B. Uttar Pradesh
82. Tsumani is a large sea wave cause by an earthquake experienced along the coast of
A. India
B. China
C. Australia
D. Japan

Answer : D. Japan

83. The world highest waterfall is in
A. Brazil
B. U.S.A
C. Venezuela
D. Zambia

Answer : C. Venezuela

84. Which one of the following is the largets river in the worl?
A. Nile
B. Congo
C. Ganges
D. Amazon

Answer : D. Amazon

85. The largest lake in Africa is
A. Lake Victoria
B. Lake Malawi
C. Lake Chad
D. Lake Tanganyika

Answer : A. Lake Victoria

86. Which one of the following states is the largest producer of coffee ?
A. Karnataka
B. Kerala
C. Assam
D. Arunachal Pradesh

Answer : A. Karnataka
87. The instrument used for finding out wind direction is
A. anemometer
B. wind vane
C. wind gauze
D. hygrometer

Answer : B. wind vane

88. Which one among the following countries is the largest producer of Bauxite?
A. Brazil
B. Australia
C. West Indies
D. India

Answer : B. Australia

89. Teak and Sal are the principal trees in the forests known as
A. Dry deciduous
B. Dry Evergreen
C. Tropical moist deciduous
D. Tropical moist evergreen

Answer : C. Tropical moist deciduous

90. Long treeless grassy palms are characteristics of
A. Pampas
B. Campos
C. LIanos
D. Prairies

91. Summer rains in Australia broadly decreases from
A. East to West
B. West to east
C. north to south
D. south to north

Answer : C. north to south

92. Which of the following is the brightest planet?
A. Mercury
B. Venus
C. Mars
D. Jupiter

Answer : B. Venus

93. Jupiter is larger than the earth by about
A. 5 times
B. 10 times
C. 20 times
D. 50 times

Answer : B. 10 times

94. Which planets looks reddish in the night sky?
A. Mercury
B. Mars
C. Jupiter
D. Saturn

Answer : B. Mars

95. Who of the following discovered the laws of planetary orbits?
A. Galileo Galilei
B. Nicholas Copernicus
C. Johannes Kepler
D. Isaac Newton

Answer : C. Johannes Kepler

96. Which of the following planets is known as Morning Star?
A. Mercury
B. Venus
C. Mars
D. Jupiter

Answer : B. Venus

97. The word used to describe the shape of earth is
A. Flat
B. Circle
C. NewSphere Delhi
D. Oblate spheroid

Answer : D. Oblate spheroid

98. One degree of the circumference of the earth measures(approx)
A. 100 km
B. 111 km
C. 151 km
D. 175 km

Answer : B. 111 km

99. The total surface area of the earth is
A. 510 million sq.km
B. 610 million sq.km
C. 710 million sq.km
D. 810 million sq.km

Answer : A. 510 million sq.km

100. What is the approximate equatorial circumference of the earth?
A. 30,000 km
B. 35,000 km
C. 40,000 km
D. 45,000 km

101. Which of the following Indian states is broadly as large as the European Nation Greece ?
A. Tamil Nadu
B. Orissa
C. Bihar
D. Assam

Answer : A. Tamil Nadu

102. In which state is Jog falls located
A. Maharastra
B. Karnataka
C. Tamil nadu
D. Kerala

Answer : B. Karnataka

103. Which one of the following hydroelectric projects does not belong to Tamil Nadu ?
A. Idukki
B. Aliyar
C. Periyar
D. Kundan

Answer : A. Idukki

104. The largest irrigated area in India is occupied by
A. Sugarcane
B. Rice
C. Cotton
D. Wheat

Answer : B. Rice

105. Which state is not one of major producers of Bananas ?
A. Gujarat
B. Tamil Nadu
C. Bihar
D. Kerala

Answer : C. Bihar

106. For National Highway, the maximum speed in mountainous terrain is
A. 120 km per hour
B. 100 km per hour
C. 80 km per hour
D. 50 km per hour
Answer : C. 80 km per hour

107. The most densely populated State in India is
A. Uttar Pradesh
B. Kerala
C. Bihar
D. West Bengal

Answer : D. West Bengal

108. An important Nuclear Power Station in Tamil Nadu is
A. Meenambakkam
B. Kalapakkam
C. Thanjavur
D. Coimbatore

Answer : B. Kalapakkam

109. Which one of the following states is the largest producer of black pepper in india?
A. Tamil nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Andhrapradesh

Answer : B. Kerala

110. Which one of the following is a cash crop?
A. Wheat
B. Millets
C. Rice
D. Rubber

111. Largest sugarcane growing state is
A. Maharastra
B. Uttar pradesh
C. Andhra pradesh
D. Punjab

Answer : B. Uttar pradesh

112. The highest peak in south India is
A. Doda Betta
B. Makurti
C. Anaimudi
D. None of these

Answer : C. Anaimudi

113. 29. The oldest mountains in india according to geographical history are
A. Satpuras
B. Nilgiris
C. Vindhyas
D. Aravallis

Answer : D. Aravallis

114. Which one of the following is the longest river in india?
A. Ganga
B. Narmada
C. Brahmaputra
D. Godavari

Answer : A. Ganga

115. Which one among the following rivers has the largest catchment area?
A. Cauvery
B. Krishna
C. Mahanadi
D. Cauvery

Answer : B. Krishna

116. The higgest waterfall in india is
A. Sivasundaram
B. Jog
C. Courtallam
D. Hogenakal

Answer : B. Jog

117. In which type of rocks are coal and petroleum found?
A. Granite
B. Igneous
C. Metamorphic
D. Sedimentary

Answer : D. Sedimentary

118. Which metals is most abundant in the earth’s crust?
A. Calcium
B. Magnesium
C. Aluminium
D. Iron

Answer : C. Aluminium

119. Molten rocks below the surface of the earth is called
A. Basalt
B. Laccolith
C. Lava
D. Magma

Answer : D. Magma

120. Which of the following is a chemical weathering process?
A. Frost action
B. Hydraulic action
C. Oxidation
D. Thermal Expansion

121. The hottest planet is
A. Mercury
B. Venus
C. Jupiter
D. Saturn

Q : 1 Thickness of Mantle Layer is about ?
(A) 2900 Km
(B) 3100 Km
(C) 3300 Km
(D) 3500 Km

Correct Answer : A

Q : 2 The thickness of earth Crust is about ?
(A) 25 Km
(B) 30 Km
(C) 35 Km
(D) 40 Km

Correct Answer : B

Q : 3 The proportion of Hydrogen to Helium in the Sun is ?
(A) 3:2
(B) 3:1
(C) 1:1
(D) 3:4

Correct Answer : B

Q : 4 Ozone is present in which of the following layers ?
(A) Mesosphere
(B) Stratosphere
(C) Mesosphere
(D) Thermosphere

Correct Answer : B

Q : 5 Atmosphere has how many distinct layers ?
(A) 9
(B) 4
(C) 5
(D) 6

Correct Answer : C

Q : 6 Among following which gas availability is more in atmosphere ?
(A) Oxygen
(B) Argon
(C) Carbon dioxide
(D) Nitrogen

Correct Answer : D

Q : 7 Autumnal Equinox occurs on ?
(A) September 22
(B) September 23
(C) October 22
(D) October 23

Correct Answer : B
Q : 8 Vernal Equinox occurs on ?
(A) Feb 15
(B) Feb 21
(C) March 15
(D) March 20

Correct Answer : D

Q : 9 What is the depth of Mariana Trench ?
(A) 11,011 metres
(B) 11,022 metres
(C) 10,994 metres
(D) 11,044 metres

Correct Answer : C

Q : 10 Which is correct order of Ocean sizes in decreasing ?
(A) Pacific Ocean, Indian Ocean, Atlantic Ocean, Arctic Ocean
(B) Arctic Ocean, Pacific Ocean, Indian Ocean, Atlantic Ocean
(C) Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Arctic Ocean
(D) Atlantic Ocean, Indian Ocean, Arctic Ocean, Pacific Ocean

Correct Answer : C

Q : 11 Great Dividing Range mountain is in ?
(A) Asia
(B) Atlantica
(C) Europe
(D) Australia

Correct Answer : D

Q : 12 Black sea is a sea in ?
(A) South Eastern America
(B) Australia
(C) North America
(D) South Eastern Europe

Correct Answer : D

Q : 13 Pyrenes Mountain is in which continent ?
(A) North America
(B) South America
(C) Europe
(D) Australia

Correct Answer : C

Q : 14 Rockies mountain is in which continent ?
(A) Asia
(B) Africa
(C) North America
(D) South America

Correct Answer : C
Q : 15 Atlas mountain is in which continent ?
(A) Africa
(B) Asia
(C) Europe
(D) Australia

Correct Answer : A

Q : 16 Sonoran is a desert of ?
(A) Europe
(B) Africa
(C) North America
(D) South America

Correct Answer : C

Q : 17 Sahara desert is in which Continent ?
(A) Asia
(B) Africa
(C) Australia
(D) Europe

Correct Answer : B

Q : 18 “Stanovoi” mountain is in ?
(A) Asia
(B) Europe
(C) Australia
(D) North America

Correct Answer : D

Q : 19 There are total __ Continents ?
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7

Correct Answer : D

Q : 20 “Saptarishi” is the Indian name of which COnstellation ?
(A) Ursa Major
(B) Ursa Minor
(C) Orion
(D) Draco

Correct Answer : A

Q : 21 “Titan” is satellite of ?
(A) Mercury
(B) Earth
(C) Venus
(D) Saturn

Correct Answer : D

Q : 22 Which planet is also known as Red planet ?
(A) Mercury
(B) Mars
(C) Venus
(D) Jupiter

Correct Answer : B

Q : 23 Diameter of moon is ?
(A) 3375 km
(B) 3415 km
(C) 3425 km
(D) 3475 km

Correct Answer : D

Q : 24 Which planet is brightest ?
(A) Marcury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Neptune

Correct Answer : B

Q : 25 Which planet is smallest in size in solar system ?
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Saturn

Correct Answer : A

Q : 26 Which planet is biggest in size in solar system ?
(A) Mercury
(B) Neptune
(C) Venus
(D) Jupiter

Correct Answer : D

Q : 27 Surface temperature of Sun is about ?
(A) 5000 degree celsius
(B) 5505 degree celsius
(C) 6000 degree celsius
(D) 6500 degree celsius

Correct Answer : B

Q : 28 Which are the main gases present in Sun ?
(A) Hydrogen and Helium
(B) Hydrogen and Argon
(C) Argon and Helium
(D) Hydrogen and Carbon Diaoxide

Correct Answer : A
Q : 29 Diameter of Sun is ?
(A) 12 Lakh kms
(B) 13 Lakh kms
(C) 14 Lakh kms
(D) 15 Lakh kms

Correct Answer : C

Q : 30 Which Planet is dwarf planet
(A) Mercury
(B) Pluto
(C) Mars
(D) Uranus

Correct Answer : B

Q : 31 Which is correct order of solar system starting from Sun ?
(A) Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune
(B) Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
(C) Mercury, Venus, Mars, Earth, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
(D) Mercury, Venus, Earth, Jupiter, Mars, Saturn, Uranus, Neptune

Correct Answer : A

Q : 32 Big Bang was an explosion that occurred ?
(A) 10 Billion years ago
(B) 15 Billion years ago
(C) 20 Billion years ago
(D) 25 Billion years ago

Correct Answer : B

Q : 33 Big Bang theory explains ?
(A) Origin of Universe
(B) Origin of Sun
(C) Laws of Physics
(D) None of above

Correct Answer : A

Q : 34 Approximately how many Galaxies are there ?
(A) 10 Billion Galaxies
(B) 100 Billion Galaxies
(C) 1000 Billion Galaxies
(D) 10000 Billion Galasies

Correct Answer : B

Q : 35 Study of the Universe is known as ?
(A) Sociology
(B) Cosmology
(C) Universology
(D) Petology

Correct Answer : B

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here