Human Geography’ English    Part-3

Human Geography’ English    Part-3

Human Geography   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of   Human Geography  Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Click here

 

1. Consider the following statement(s) regarding the basis of evolution of Towns in India

I. Prayag (Allahabad), Pataliputra (Patna), Madurai are some other examples of ancient towns in the country.
II. Trading ports such as Surat, Daman, Goa, Pondicherry, etc. are example of Modern cities.
Which of the following is/ are not true?
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II

2. Which of the following is related to the ”Perceptual regions” ?
A. It only states about the vigorously structured than formal or functional regions.
B. Considered only the understandings of geographers.
C. Define areas only as far as the eye can see.
D. It reflect human feelings and attitudes about areas.

3. Which of the following attributes supplementes when the geographer defines patterns and processes of spatial interaction ?
A. Accessibility and connectivity.
B. Density and dispersion.
C. Diffusion and pattern.
D. Pedestrian cities.

4. Consider the following statement (s) is/ are related to the Population composition

I. Population is divided into two parts-rural and urban on the basis of the size and occupation of settlements.
II. The distribution within a group of people of specified individual attributes such as sex, age, marital status, education, occupation, and relationship to the head of household.

Which of the following statement(s) is true?
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II

5. The map type best used to record not only the presence of a phenomenon but to suggest its spatial pattern, distribution, or dispersion is:
A. dot.
B. choropleth.
C. isoline.
D. statistical.

6. Which of the following statements concerning the globe grid is not correct?
A. Lines of latitude are always parallel to the equator.
B. Meridians and parallels intersect at right angles.
C. The equator is one-half the length of a meridian.
D. The scale on the surface of the globe is everywhere the same in every direction.

7. Which of the following is not one of the dominating interests in geography?
A. A real variation of physical and human phenomena on the surface of the earth and their interrelationships
B. The development of overlapping perceptual regions
C. Regional analysis
D. spatial systems linking areas of physical phenomena and human activities together

8. Using any map projection, there will always be some distortion because:
A. A map has to depict the curved surface of the three-dimensional earth on a two-dimensional sheet of paper.
B. Equivalent projections must be distinguished from conformal ones.
C. Some spatial phenomena are not tangible or visible.
D. The map scale is changed.

9. The visible imprint of human activity is known as:
A. Spatial interaction.
B. The attributes of the setting.
C. The cultural landscape.
D. The natural landscape.

10. Idrisi’s prime objective was to:
A. Collect all known geographical information and assemble it on a truly accurate representation of the world.
B. Divide the inhabited earth into seven climatic regions.
C. Spread the works of Ptolemy throughout the Greek and Muslim cultures of Europe, the Near East, and North Africa.
D. Write Roger’s book.

Question Answer
1. D
2. D
3. D
4. D
5. A
6. C
7. B
8. A
9. C
10. A

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here