Indian and World Geography  English  Part-1 

Indian and World Geography  English  Part-1  

Indian and World Geography   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of   Indian and World Geography   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf    Click here

 

1. Which of the following crop is not part of High – Yielding Varieties Programme?
A. Rice
B. Wheat
C. Jowar
D. Pulses
Ans: D

2. What were the main reasons for deceleration in the growth of agriculture in post – reform period?
A. Momentous deceleration in public & general investment in agriculture
B. Dwindling farm size
C. Failure to develop new technologies
D. All of the above
Ans: D

3. Consider the statement (s) related to the green revolution.

I. Increasing agricultural production by incorporating modern tools and techniques.

II. New high – yielding varieties of wheat were developed by Prof. Norman Borlaug & were adopted by a number of countries.

Which of the following is/are correct statement (s) ?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: C
GK Questions and Answers on the Multipurpose River-Valley Projects in India

4. Which of the following was included as part of the land reforms initiated in India?
A. Abolition of intermediaries
B. Tenancy reforms
C. Reorganization of agriculture
D. All the above
Ans: D

5. Consider the statement (s) related to the green revolution.

I. Excess land was acquired by the government and redistributed among the landless.

II. Ceiling laws were passed in all the states during the 1st FYP period.

Which of the following is/are correct statement (s)?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: A

6. Which of the following was not a measure under the tenancy reforms?
A. Regulation of rent
B. Security of tenure
C. Ownership rights to tenants
D. None of the above
Ans: D

7. Which of the following states has the highest irrigation coverage?
A. Punjab
B. Karnataka
C. Uttar Pradesh
D. Uttarakhand
Ans: A
GK Questions and Answers on the Plantation Crops in India

8. Identify the right order of highest to lowest irrigation coverage.
A. Punjab, Uttar Pradesh, Haryana, Bihar
B. Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Bihar
C. Haryana, Punjab, Uttar Pradesh, Bihar
D. Haryana, Uttar Pradesh, Punjab, Bihar
Ans: B

9. Which of the following was a part of the green revolution strategy?
A. High yielding variety seeds
B. Chemical fertilizers and pesticides
C. Irrigation
D. All the above
Ans: D

10. Consider the statement (s) related to the green revolution.
I. Green revolution ensured that there was no regional disparity
II. There was increase in production of all the food grains and commercial crops.
Which of the following is/are correct statement (s)?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: D

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here