Indian and World Geography  English  Part-10 

Indian and World Geography  English  Part-10  

Indian and World Geography   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of   Indian and World Geography   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf    Click here

 

1. Where is the Indian Railways factory – Diesel Component Works (DCW) located?
A. Varanasi
B. Patiala
C. Perambur
D. Kapurthala

2. For what is Sindri known?
(a) Aluminium plant
(b) Cement plant
(c) Fertilizer plant
(d) Paper plant

3. Which of the following is an important pesticide unit of the Hindustan Insecticides ltd. is located?
A. Bhopal
B. Rasayani
C. Visakhapatnam
D. Chennai

4. Where is the Hindustan Antibiotics plant located?
A. Delhi
B. Mumbai
C. Rishikesh
D. Faridabad

5. For what is Rupnarainpur known?
A. Hindustan Copper Plant
B. Hindustan Cable Factory
C. Bharat Aluminium Factory
D. Indian Telephone Industry

6. Where are MIG engines assembled?
A. Koraput
B. Nasik
C. Banqalore
D. Ozar

7. Match List-l (Town) with List-II (Industry) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Bhadravati 1. Gem Cutting
B. Coimbatore 2. Electrical Motors
C. Kapurthala 3. Steel
D. Surat 4. Railway Coach

Codes:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 3 2 4 1
(c) 1 4 2 3
(d) 3 4 2 1

8. Match List-I (Industry) with List-II (Centre) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Aluminium 1. Coimbatore
B. Heavy Electricals 2. Renukoot
C. Petrochemicals 3. Vadodara
D. Cotton Textiles 4. Jagdishpur

Codes:
A B C D
(a) 2 4 3 1
(b) 1 3 4 2
(c) 1 4 3 2
(d) 2 3 4 1

9. Match List-I (Mineral Ore) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Bauxite 1.Kolhapur
B. Iron 2.Mayurbhanj
C. Manganese 3.Nellore
D. Mica 4. Shimoga

Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 1 2 4 3
(c) 3 2 4 1
(d) 1 4 2 3

10. Match List-I (Mineral Ore) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Uranium 1. Anantapur
B. Thorium 2. Belgaum
C. Copper 3. Singhbhum
D. Bauxite 4. Travancore

Codes:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d 3 1 4 2

Question Answer
1. B
2. C
3. B
4. B
5. B
6. A
7. B
8. A
9. B
10. C

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here