Indian and World Geography  English  Part-3

Indian and World Geography  English  Part-3 

Indian and World Geography   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of   Indian and World Geography   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf    Click here

 

1. Which State is called the sugar bowl of India?
A. Uttar Pradesh
B. Punjab
C. Andhra Pradesh
D. Bihar

2. McMohan line is the international border between
A. India and Pakistan
B. India and China
C. India and Bangladesh
D. Pakistan and China

3. The highest dam of India is
A. Bhakra dam
B. Nagarjuna Sagar dam
C. Hirakud dam
D. Tehri dam

4. Which of the following region is nearest to the Gulf of Mannar ?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

5. Consider the following statement (s) which is correct about Andaman and Nicobar Islands
I. It enjoys equatorial climate.

II. This is the only place in India where a volcano is located.

III. This is the only place in India where coral bed is found.
Which of the statements given above is/are correct?
A. I, II and III
B. I and II
C. II and III
D. I only

6. The southernmost hill ranges in India are known as
A. Nilgiri Hills
B. Annamalai Hills

C. Nallamalai Hills
D. Cardamom Hills

7. Match list-l (Peaks) with List-II (Mountains)

List-I List- II
A. Dhaulagiri 1. Nilgiri Hills
B. Gurusikhar 2. Satpura Range
C. Dhupgarh 3. Vindhya Range
D. Doda Betta 4. Himalayas
5. Aravali Range
Select the correct answer using the codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 5 3 2 1
(c) 4 5 2 1
(d) 2 3 1 4

8. What is the traditional name of Sahyadri?
A. Western Ghats
B. Eastern Ghats
C. Aravallis
D. Barbar and Nagarjuni hills

9. Why the eastern slopes of the Western Ghats have low rainfall?
A. The straight west coast
B. The lack of winter depressions
C. Their leeward location
D. The heights of the Ghats

10. Which of the following region refers to the volcanic upland north of the Vindhya Range?
A. Malwa Plateau
B. Chhotanagpur Plateau
C. Deccan Trap
D. Mahadeo Hills

Question Answer
1. A
2. B
3. D
4. A
5. B
6. D
7. C
8. A
9. C
10. A

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here