Post Jobs

Indian and World Geography  English  Part-5 

Indian and World Geography  English  Part-5 

Indian and World Geography   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of   Indian and World Geography   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf    Click here

 

1. Find out the correct group of the rivers that form delta.
A. Godavari, Narmada, Mahanadi
B. Narmada, Kaveri, Mahanadi
C. Godavari, Kaveri, Mahanadi
D. Narmada, Krishna, Kaveri

2. Match list-l (Hydro-electric Power Plant) with List-II (State)
List-I List-II
A. Kadana 1.Andhra Pradesh
B. Kalinadi 2.Gujarat
C. Machkund 3.Karnataka
D. Vaiterna 4. Maharashtra
Select the correct answer using the codes given below the lists:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 4 1 3 2
(d) 4 3 1 2

3. The Baglihar Hydro-power project, is located on which one of the following rivers?
A. Beas
B. Chenab
C. Ravi
D. Satluj

4. River Padma is formed by
(a) Ganga and Brahmaputra
(b) Kaveri and Mahandi
(c) Sutlej and Jhelum
(d) None of the above

5. Which of the following three rivers of the peninsula India have the Amarkantak region as their source?
(a) Narmada, Krishna, Godavari
(b) Son, Mahanadi, Narmada
(c) Godavari, Krishna, Cauvery
(d) Chambal, Betwa, Luni

6. Match List-l (Hydel Power Project) with List-II (Location)
List-I List-II
A. Balimela 1. Jammu & Kashmir
B. Koyna 2.Maharashtra
C. Kundoh 3.Orissa
D. Salal 4.Tamil Nadu
5. Uttar Pradesh
Select the correct answer using the codes given below the lists:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 5 1 2 4
(c) 3 1 2 4
(d) 5 2 4 1

7. Which one of the following river is eastern tributary of River Ganga?
A. Gandak
B. Kosi
C. Ghaghara
D. Mahanada

8. Which one of the following pairs is correctly matched?
A. Gwalior – Betwa
B. Dhaulpur – Chambal
C. Jhansi – Ken
D. Kota – Banas

9. Where do Bhagirathi and Alakhnanda join to form Ganga?
A. Karna Prayag
B. Dev Prayag
C. Rudra Prayag
D. Gangotri

10. Which is India’s largest lake?
A. Nainital
B. Sambhar
C. Sishram
D. Chilka

Question Answer
1. D
2. B
3. B
4. A
5. B
6. A
7. B
8. B
9. B
10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *