Post Jobs

Indian and World Geography  English  Part-6

Indian and World Geography  English  Part-6 

Indian and World Geography   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of   Indian and World Geography   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf    Click here

 

1. Match List-I (Atomic Power Plants) with List-II (States) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Narora 1. Andhra Pradesh
B. Tarapur 2. Rajasthan
C. Rawatbhata 3. Tamil Nadu
D. Kalpakkam 4. Uttar Pradesh
5. Maharashtra
Codes:
A B C D
(a) 5 1 4 2
(b) 1 2 4 5
(c) 4 5 3 2
(d) 4 5 2 3

2. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar?
A. Godavari
B. Krishna
C. Kaveri
D. Tapi

3. Match List-l (Lake) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Chilka Lake 1. Andhra Pradesh
B. Kolleru Lake 2. Kerala
C. Sambhar Lake 3. Orissa
D. Vembanad Lake 4. Rajasthan
Codes:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 1 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 4 2

4. In which State is the Hydel Power Project Nathpa Jhakri located?
A. Himachal Pradesh
B. Uttarakhand
C. Jammu & Kashmir
D. Madhya Pradesh

5. Consider the following statements:
I. Ranjit Sagar Dam is on the river Beas.

II. Hirakud Dam is on the river Damodar.

III. The reservoir Gandhi Sagar is on the river Chambal.

Which of these statements is/are correct?
A. I and II
B. III only
C. II and III
D. I and III

6. Which one of the following pairs is correctly matched?
Rivers Major Tributaries
A. Godavari : Pairi, Hasdo, Tel
B. Mahanadi : Purna, Penganga, Wainganga
C. Krishna : Manjra, Dudhana, Indravati
D. Kaveri : Kabani, Hemavati, Amravati

7. In West Bengal, which of the following wind blows during April to June?
A. Norwesters
B. Hurricane
C. Loo
D. Gale

8. What is the mean annual temperature range of the shaded region in the map of India?
A. Below 20°C
B. 20°C-25°C
C. 25°C-30°C
D. 30°C-35°C

9. Consider the following regions
I. North-Eastern Madhya Pradesh

II. South-Western Andhra Pradesh

III. Saurashtra

Which of the above regions is/are considered to be semi-arid?
A. I and II
B. II Only
C. II and III
D. III Only

10. Which one of the following regions receives winter rainfall caused by western disturbances?
A. Punjab
B. Kerala
C. Tamil Nadu
D. Karnataka coast

Question Answer
1. D
2. B
3. D
4. A
5. B
6. D
7. A
8. D
9. C
10. A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *