Indian and World Geography  English  Part-7

Indian and World Geography  English  Part-7  

Indian and World Geography   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of   Indian and World Geography   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf    Click here

 

1. Of the following four periods which one corresponds with the withdraw of South-West Monsoon in most of the Northern India?
A. June to September
B. October to November
C. December to March
D. April to May

 

2. Which among the following statements characterized El Nino?
I. It occurs at irregular intervals.
II. It carriers warmer water.
III. It carries less saline water.
IV. Its atmospheric equivalent is Southern oscillation.
Select the correct answer using the code given below:
A. I and II
B. II and III
C. III and IV
D. I, II, III and IV

3. Which one of the following topographic units receives the first monsoon in summer?
A. Western Ghats
B. Himalayas
C. Meghalaya Plateau
D. Eastern Ghats
4. The soil which cracks and shrinks most as it dries is
A. Black clay soil
B. Red porous soil
C. Sandy soil
D. Loamy soil

5. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Arid soil 1.Punjab
B. Saline soil 2.Rajasthan
C. Peaty soil 3.Mysore
D. Red soil 4.Kerala
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 2 3 4 1
(d) 4 3 2 1

6. Tropical forest of Silent Valley lies in the State of
A. Goa
B. Karnataka
C. Kerala
D. Tamil Nadu

7. Consider the following pairs:
Programme / Project Ministry
I. Drought-Prone Area Programme: Ministry of Agriculture
II. Desert Development Programme: Ministry of Environment and Forests
III. National Watershed Development Project for Rainfed Areas: Ministry of Rural Development
Which of the above pairs is/are correctly matched?
A. I and II
B. III only
C. I, II and III
D. None

8. Consider the following pairs:
Region Well-known for the production of
I. Kinnaur: Areca nut
II. Mewat: Mango
III. Coromandel: Soya bean
Which of the above pairs is/are correctly matched?
A. I and II Only
B. III only
C. I, II and III
D. None

9. Consider the following statements:
I. Maize can be used for the production of starch.
II. Oil extracted from maize can be a feedstock for biodiesel.
III. Alcoholic beverages can be produced by using maize.
Which of the statements given above is/are correct?
A. I only
B. I and II only
C. II and III Only
D. I, II and III

10. In India, cluster bean (Guar) is traditionally used as a vegetable or animal feed, but recently the cultivation of this has assumed significance. Which one of the followingstatements is correct in this context?
A. The oil extracted from seeds is used in the manufacture of biodegradable plastics
B. The gum made from its seeds is used in the extraction of shale gas
C. The leaf extract of this plant has the properties of anti-histamines
D. It is a source of high quality biodiesel

Question Answer
1. B
2. D
3. A
4. A
5. B
6. C
7. D
8. D
9. D
10. B

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here