Indian and World Geography  English  Part-9 

Indian and World Geography   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of   Indian and World Geography   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf    Click here

 

1. The Indian State having largest Buddhist population is
A. UP
B. Haryana
C. Gujarat
D. Maharashtra

2. Which one of the following States/UTs of the country has more than 50% tribal population of the total population?
A. Andaman & Nicobar Islands
B. Dadra & Nagar Haveli
C. Himachal Pradesh
D. Puducherry

3. Dhariwal, in Punjab is famous for………………….
A. Cotton textiles
B. Woollen goods
C. Machine tools
D. Fertilizers

4. Which is the following is oldest oil Refinery in India?
A. Haldia
B. Koyali
C. Digboi
D. Mathura

5. Ankleshwar is famous for………………..
A. coal mining
B. exploration of oil and natural gas
C. iron and steel industries
D. cotton textile industries

6. Which place is associated with paper manufacturing?
A. Shimla
B. Rampur
C. Titagarh
D. Barauni

7. Which of the following are the two volcanic Islands in the Indian Territory?
A. Kavaratti and New Moore
B. Bitra and Kavaratti
C. Pamban and Barren
D. Nacondam and Barren

8. Jharkhand does not share boundary with:
A. West Bengal
B. Orissa
C. Chhattisgarh
D. Madhya Pradesh

9. The States which have common borders with China are:
1. Jammu and Kashmir
2. Sikkim
3. Arunachal Pradesh
4. Himachal Pradesh
Codes:
A. 1, 3 and 4
B. 1, 2 and 3
C. 1 and 3
D. 1, 2, 3 and 4

10. Consider the following statements
1. The continental shelves of Lakshadweep are originated due to coral reefs.
2. The continental shelves of western coast are due to faulting and submergence.
Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Question Answer
1. D
2. B
3. B
4. C
5. B
6. C
7. D
8. D
9. D
10. C

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here