Indian Geography  English    Part-11   (Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’)

Indian Geography  English    Part-11   (Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’)

Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Click here

1. Duduma falls are located on which of the following rivers in India?
A. Machkund River
B. Narmada River
C. Godavari River
D. Kalahandi River

2. Ninai falls are located on the watercourse of which of the following rivers?
A. Tapti
B. Godavari
C. Narmada
D. Chambal

3. Which of the following waterfalls are located on Bihad river, a tributary of Tons river?
A. Chachai falls
B. Dudhsagar falls
C. Hebbe falls
D. Pebble falls

4. Abbey falls are located in the geographical proximity of:-
A. Western Ghats
B. Eastern Ghats
C. Himalayas
D. Nilgiri Mountains

5. Which of the following waterfalls is located on the the Leh-Manali highway in Himachal Pradesh?
A. Rehala falls
B. Dudhsagar falls
C. Hebbe falls
D. Pebble falls

6. Which of the following waterfalls is located on the Aghanashini River in Karnataka?
A. Rehala falls
B. Unchalli falls
C. Chachai falls
D. Hebbe falls

7. Buhraghagh falls/Lodh falls are located on which of the following rivers in India:?
A. Machkund River
B. Mandavi River
C. Burha River
D. None of the above

8. Katki waterfalls are located in which of the following States?
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh

9. Talakona, the highest waterfall in Andhra Pradesh is situated in which of the following districts?
A. Chittor
B. Vishakhapatnam
C. Kurnool
D. Guntoor

10. Chitrakoot falls are located in which of the following States?
A. Jharkhand
B. Chattisgarh
C. Uttar Pradesh
D. Bihar
Question No. Answer
1. A
2. C
3. A
4. A
5. A
6. B
7. C
8. B
9. A
10. B

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here