Post Jobs

Indian Geography  English    Part-18    (Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’)

Indian Geography  English    Part-18    (Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’)

Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Click here

 

1. Which of the following natural vegetation referring to a plant community which has grown naturally without human aid and has been left undisturbed by humans for a long time?
A. Endemic vegetation
B. Virgin vegetation
C. Natural vegetation
D. Desert vegetation
Ans: B

2. Consider the following statement (s) related to the laterite soil:
I. It is form due to an intense leaching.
II. They are fully equipped with organic matter.
Which of the statements given above is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: C

3. Which of the following soil have the attributes of cracks and shrinks in dry condition?
A. Balck clay soil
B. Red porous soil
C. Sandy soil
D. Loamy soil
Ans: A

4. Which of the following soil is related to the term Regur?
A. Laterite Soil
B. Black Cotton Soil
C. Red Soil
D. Deltaic Alluvial Soil
Ans: B

5. What is the reason for the red colour of the red soil?
A. Phosphoric Acid
B. Humus
C. Nitrogen
D. Iron
Ans: D

6. Consider the following statement(s) related to Regur soils or Black cotton soils.
I. It is formed by solidification of lava spread over large area of Deccan plateau.
II. They are very rich in minerals contents because these soils were formed due to volcanic activities.
III. They are found in Karnataka, Maharashtra, MP, Gujarat, AP and Tamil Nadu.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. I, II, III
Ans: D

7. Which of the following soil has air space and loosely packed?
A. Sandy Soil
B. Clayey Soil
C. Loamy Soil
D. All of these
Ans: A

8. Which of the following is/are examples of chemical weathering?
I. Frost action on rocks.
II. Repeated wetting and drying.
III. Oxidation of minerals in a rock
Which of the statements given above is/are correct?
Code:
A. I and II only
B. I and III only
C. III only
D. I, II and III
Ans: C

9. Which of the following comes under the phenomena of mass movement?
I. soil creep
II. Weathering
III. Landslide
Which of the statements given above is/are correct?
Code:
A. Both I & II
B. Both I & III
C. Both II & III
D. I, II and III
Ans: B

10. Consider the following statement(s) related to alluvial soils.
I. The soil covers 40 percent part of total geographical area of India.
II. Alluvial soils are formed due to depositional work done by rivers in plains .valleys, flood plain and deltas
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *