Indian Geography  English    Part-19    (Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’)

Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Click here

 

1. Consider the following statement(s) is/are related to the Indus River System

I. It is known as Singi Khamban or the Lion’s mouth in Tibet.

II. It originates from a glacier near Bokhar Chu in the Kailash Mountain range.

Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

2. Which of the following waterfalls is the highest waterfall in India?
A. Barchipani falls
B. Kunchikal falls
C. Bee falls
D. Jog falls

3. Which of the following is not the tributaries of the Indus River?

A.Shyok

B.Gilgit

C. Zaskar

D. Luni

4. Which of the following Indian peninsular river has the largest river basin?
A. Narmada
B. Ganga
C. Godavari
D. Krishna

5. Which of the following state in India known for the famous lake ‘Fulhar’?
A. Madhya Pradesh
B. Uttarakhand
C. Uttar Pradesh
D. Jammu & Kashmir

6. Which of the following river is also called as Tsangpo in Tibet?
A. Ganga
B. Brahmaputra
C. Karnali
D. Lakhandai

7. Consider the following statement(s) is/are related to the drainage pattern

I. Radial drainage patterns form when rivers originate from a hill and flow in all directions. For example, the rivers originating from the Amarkantak.

II. Centripetal drainage pattern is formed when rivers discharge their waters from all directions into a lake or a depression. For example, Loktak lake in Manipur.

III. Trellis drainage pattern is formed when the primary tributaries of main rivers flow parallel to each other and secondary tributaries join them at right angles. For example, rivers in the upper part of the Himalayan region.

Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. I, II and III

8. Which of the following region is famous for the world’s largest reserve of Barytes?
A. Chauka hills
B. Jaisalmer
C. Ratnagiri
D. Cuddapah

9. Which of the following is the India’s most important region for water precipitation?
A. Himalayas
B. Western Ghats
C. Eastern Ghats
D. Satpura and Vindhyas

10. Consider the following statement(s) related to India’s Peninsular River that discharge their water in the Arabian Sea.
I. The rivers flowing towards the Arabian Sea have short courses.
II. The important peninsular rivers flowing towards the west are Shetrunji, Bhadra (Bhadar), Vaitarna, Kalindi, Bedti, Sharavati, Bharathpuzha, Periyar and Pamba.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

Question Answer
1. C
2. B
3. D
4. C
5. C
6. B
7. D
8. D
9. A
10. C

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here