Indian Geography General Geography & Physical Features Part-1  ( Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’

Indian Geography  English    Part-1    (Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’)

Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Click here

 

 

1. Consider the following statement(s) related to alluvial soils.
I. The soil covers 40 percent part of total geographical area of India.
II. They are formed due to depositional work done by rivers in plains .valleys, flood plain and deltas
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: C

2. Consider the following statement(s) related to Regur soils or Black cotton soils.
I. It is formed by solidification of lava spread over large area of Deccan plateau.
II. They are very rich in minerals contents because these soils were formed due to volcanic activities.
III. They are found in Karnataka, Maharashtra, MP, Gujarat, AP and Tamil Nadu.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. I, II, III
Ans: D

3. Consider the following statement(s) related to Red and yellow Soils.
I. They are formed by decomposition of Granite (igneous) and Gneiss (metamorphic rocks).
II. They are Reddish in colour because presence of iron oxide in it.
III. These soils lack in Nitrogen, Phosphorous Acid and organic matter and are less fertile.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. I, II, III
Ans: D

4. Which of the following rivers system form a part of the Koyna River?
A. The Cauvery
B. The Krishna
C. The Godavari
D. The Mahanadi
Ans: B

5. Which of the following river system created the Jog waterfalls?
A. Tunga bhadra
B. Sharavathi
C. Koyna
D. None of the above
Ans: B

6. Which of the following factor is support the non perennial features of peninsular India rivers?
A. Rainfall is seasonal
B. Rainfall is low
C. Rainfall varies from year to year
D. None of the above
Ans: A

7. Which of the following is the largest river basin of Indian peninsular region ?
A. Godavari
B. Mahanadi
C. Krishna
D. Koyna
Ans: A

8. What factor responsible for directing the Indian peninsular river the Narmada and Tapti rivers to flow westwards?
A. Old river courses
B. Valleys carved by erosion
C. Faults Boundness
D. Rift Valley
Ans: C

9. The Luni River is flowing from which of the following region?
A. Punjab
B. Rajasthan
C. Himachal Pradesh
D. Madhya Pradesh
Ans: B

10. The Tapti River is flowing from which of the following region?
A. Satpura range
B. Vindhyachal range
C. Western Ghats
D. Eastern Ghats
Ans: A

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here