Indian Geography General Geography & Physical Features Part-2  ( Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’

Indian Geography  English    Part-2   (Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’)

Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Click here

 

1. Which one of the following rivers is also called the ‘Sorrow of Bengal’?
A. The Gandak
B. The Son
C. The Kosi
D. The Damodar

2. Which of the following rivers is the India’s largest river basin?
A. The Indus
B. The Brahmaputra
C. The Ganga
D. The Krishna

3. The Asia’s largest fresh water lake “Wular lake” is located in which state?
A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Punjab
D. Jammu and Kashmir

4. Which of the following is the origin of the river Narmada?
A. Satpura
B. Brahmagiri
C. Amarkantak
D. Slopes of the Western Ghats

5. Which of the following lake is a salt water lake?
A. Sambhar Lake
B. Dal Lake
C. Wular Lake
D. Chilka Lake

6. Which of the following is the India’s longest Peninsular river?
A. Narmada
B. Krishna
C. Godavari
D. Mahanadi

7. Consider the following statement(s) related to importance of soil on earth.
I. Soil is very important for us because agriculture production is totally based on fertility of soil
II. Fertility of soil attracts people to reside
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

8. Consider the following statement(s) related to the formation of soil.
I. Soils are formed by the mountains and rocks.
II. The rocks are exposed to the process of weathering and suffer decay and decomposition.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

9. Consider the following statement(s) related to the role of climate in soil formation.
I. It is only formed by weathering of rocks and deposition.
II. Most important climatic factor is seasonal rainfall and temperature.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

10. Consider the following statement(s) related to alluvial soils.
I. The Sutlej- Ganga basin has the largest depositional basin of Alluvial soils.
II. They are rich in phosphorous but poor in potash in the upper Ganga plain two different types of soils are formed
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

Question Answer
1. D
2. C
3. D
4. C
5. A
6. C
7. C
8. C
9. C
10. A

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here