Indian Geography General Geography & Physical Features Part-4  ( Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’

Indian Geography  English    Part-4    (Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’)

Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf Click here

 

1. Which of the following river originates as well as ends in the territory of India?
A. Brahmaputra
B. Indus
C. Kosi
D. Chambal
Ans: D

2. Which of the following river is known as Dakshina Ganga?
A. Krishna
B. Mahanadi
C. Godavari
D. Cauvery
Ans: C

3. Indira Sagar Dam located in Madhya Pradesh is built on which of the following river?
A. Yamuna
B. Chambal
C. Narmada
D. Krishna
Ans: C

4. Krishna Raja Sagara Dam, located in Karnataka is built on which of the following river?
A. Cauvery
B. Godavari
C. Krishna
D. Mahanadi
Ans: A

5. Which of the following river is the home for fresh water dolphins?
A. Brahamaputra
B. Yamuna
C. Ganga
D. Sabarmati
Ans: C

6. On which of the following river Ajmer is situated?
A. Luni
B. Ganga
C. Teesta
D. Beas
Ans: A

7. Aizawl is situated on which of the following river bank?
A. Meghna
B. Tlawng river
C. Hwang Ho
D. Irawadi
Ans: B

8. At which place Alaknanda and Bhagirathi meets and take the name Ganga?
A. Devprayag
B. Allahabad
C. Haridwar
D. Rishikesh
Ans: A

9. Which of the following is the most abundant dissolved ion in the Ocean?
A. Chlorine
B. Bromine
C. Potassium
D. Calcium
Ans: A

10. Which is the longest river in the India?
A. Nile
B. Ganga
C. Hwang Ho
D. Brahmaputra
Ans: D

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here