Indian Geography General Geography & Physical Features Part-6  ( Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’

Indian Geography  English    Part-6    (Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’)

Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf Click here

 

1. Consider the following statement(s) related to the Chambal River
I. It flows northwards across the state and meets the Yamuna River.
II. It is the only perennial river of the state, which enters Rajasthan at Chaurasigarh.
Which of the following is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II

2. Consider the following statement(s) related to the Son River
I. It originates near Amarkantak in Madhya Pradesh, just east of the headwater of the Narmada River, and flows north- northwest through Madhya Pradesh state.
II. It flows to the parallels the Kaimur hills, flowing east-northeast through Uttar Pradesh, Jharkhand and Bihar states tojoin the Ganges just above Patna.
Which of the following is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II

3. Consider the following statement(s) related to the Son River
I. The first dam on the Son was built in 1873–74 at Dehri.
II. The Indrapuri Barrage was constructed, 8 kilometres (5 mi) upstream, and commissioned in 1968.
Which of the following is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I & II
D. Neither I nor II

4. Which of the following river is one of only three rivers in peninsular India that run from east to west – the others being the Narmada River and the Mahi River?
A. Ganga
B. Mahanadi
C. Tapti
D. Yamuna

5. Which one of the following river does not form any Delta at its mouth?
A. Ganga
B. Mahanadi
C. Tapti
D. Cauvery

6. In which state river Kishanganga flows?
A. Uttar Pradesh
B. Madhya Pradesh
C. Jammu and Kashmir
D. Assam

7. On which river Bhakra Nangal dam is situated?
A. Ravi
B. Satluj
C. Gandak
D. Yamuna

8. Pune city is located near to which river?
A. Mutha
B. Musi
C. Luni
D. Koshi

9. Which of the following river is known as “Sorrow of Bengal”?
A. Damodar
B. Hugli
C. Meghna
D. Son

10. Which of the following river is known as “Sorrow of Bihar”?
A. Gandak
B. Tapi
C. Koshi
D. Son
Question No. Answer
1. C
2. C
3. C
4. C
5. C
6. C
7. B
8. A
9. A
10. C

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here