Indian Geography General Geography & Physical Features Part-9  ( Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’

Indian Geography  English    Part-9   (Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System’)

Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of Climate, Soil & Vegetation’ and ‘Drainage System   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Click here

 

1. Dudhsagar falls is located in which of the following States in India?
A. Kerala
B. Goa
C. Karnataka
D. Madhya Pradesh

2. Which of the following is the highest waterfall of India?
A. Thoseghar waterfalls
B. Palani falls
C. Lodh falls
D. Magod falls

3. What is the height of Jog Falls?
A. 199 mtrs.
B. 253 mtrs.
C. 256 mtrs.
D. 198 mtrs.

4. Barehipani falls are located in which of the following districts of Odisha?
A. Mayurbhanj
B. Kalahandi
C. Jarsuguda
D. Jajapur

5. Dudhsagar falls are located on which of the following rivers?
A. Narmada
B. Godavari
C. Mandovi
D. Tapi

6. What is the height of Barehipani falls?
A. 200 mtrs.
B. 399 mtrs.
C. 150 mtrs.
D. 315 mtrs.

7. Which of the following is the second highest plunge waterfall in India?
A. Duduma falls
B. Dudhsagar falls
C. Jog Falls
D. Palani falls

8. What is the height of Dudhsagar falls?
A. 310 metres
B. 280 mtrs.
C. 190 mtrs.
D. 256 mtrs.

9. Jog Falls are located in which of the following States in India?
A. Kerala
B. Manipur
C. Meghalaya
D. Karnataka

10. Thoseghar Falls are located in which of the following States in India?
A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Uttrakhand
Question No. Answer
1. B
2. A
3. B
4. A
5. C
6. B
7. C
8. A
9. D
10. B

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here