Post Jobs

Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India  ’ English Part-1

Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India  ’ English Part-1  

Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of  Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Click here

 

1. Consider the following statement (s) is/are related to the factors influence ocean currents
I. Rotation of the Earth,
II. Air pressure and wind.
III. Ocean water density.
IV. Revolution of the Earth.
Which of the above statement(s) is/are correct?
A. Both I & II
B. I, II and III
C. Both I & IV
D. II, III and IV
Ans: B

2. Which of the following place has never got the vertical rays of the Sun?
A. Srinagar
B. Mumbai
C. Chennai
D. Thiruvananthapuram
Ans: A

3. Consider the following statement (s) related to the Western Himalayas
I. Lie to the west of 80 degree East longitude between the Indus and Kali river
II. Vegetation consists mainly of alpine and coniferous forests

Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: C

 

4. Which of the following countries are divided by the Radcliffe Line?
A. India and Pakistan
B. India and China
C. India and Bangladesh
D. India and Nepal
Ans: A

5. Which of the following countries are divided by the Durand Line?
A. Afghanistan and Pakistan
B. India and Pakistan
C. India and China
D. India and Burma
Ans: A

6. Where is the India’s permanent research station Dakshin Gangotri?
A. Great Himalayas
B. Indian Ocean
C. Antarctica
D. Arabian Sea
Ans: C

7. Which of the following Indian state touches the boundaries of the maximum number of other States?
A. Andhra Pradesh
B. Bihar
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh
Ans: D

8. Consider the following statement (s) related to the Eastern Himalayas
I. Lie to the east of 88 degree east longitude between the Tista and the Brahmaputra River
II. Large tracks are covered with dense evergreen forests
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: C

9. Where is the Duncan Pass located?
A. South and Little Andaman
B. North and South Andaman
C. North and Middle Andaman
D. Andaman and Nicobar
Ans: A

10. Which of the following cities are called the twin cities?
A. Delhi and Faridabad
B. Mumbai and Pune
C. Hyderabad and Secunderabad
D. Bangalore and Mysore
Ans: C

11. Which State is called the sugar bowl of India?
A. Uttar Pradesh
B. Chhattisgarh
C. Andhra Pradesh
D. Bihar
Ans: A

12. Which of the following countries are divided by McMohan line?
A. India and Pakistan
B. India and China
C. India and Bangladesh
D. Pakistan and China
Ans: B

13. Which is the highest dam in India?
A. Bhakra dam
B. Nagarjuna Sagar dam
C. Hirakud dam
D. Tehri dam
Ans: D

14. Which of the following coast where is Gulf of Mannar is located?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh
Ans: A

15. Consider the following statements regarding Andaman and Nicobar Islands
I. It enjoys equatorial climate.
II. This is the only place in India where a volcano is located.
III. This is the only place in India where coral bed is found.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. I, II and III
Ans: C
GK Questions and Answers on Green Revolution

16. What is the name of southernmost hill ranges in India?
A. Nilgiri Hills
B. Annamalai Hills
C. Nallamalai Hills
D. Cardamom Hills
Ans: D

17. Which of the following is the traditional name of Sahyadri?
A. Western Ghats
B. Eastern Ghats
C. Aravallis
D. Barbar and Nagarjuni hills
Ans: A

18. Which of the following factor is responsible for low rainfall in the eastern slopes of the Western Ghats?
A. The straight west coast
B. The lack of winter depressions
C. Their leeward location
D. The heights of the Ghats
Ans: C

19. Which of the following region is famous for the lion-tailed macaque?
A. Eastern Ghats of Andhra Pradesh
B. Western Ghats of Kerala
C. Shivalik Hills of Northern India
D. Hills of North-East India
Ans: B

20. Which one of the following pairs is not correctly matched?
A. Miri Hills : Arunachal Pradesh
B. Mikir Hills : Assam
C. Lushai Hills : Mizoram
D. Abor Hills : Meghalya
Ans: D

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *