Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India  ’ English Part-3 

Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India  ’ English Part-3

Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of  Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Clicke here

 

1.Which of the following reason for the tropical climate of India?
A. Seasonal influence of jet streams
B. Location of the Himalayas in its north
C. Over-powering influence of Indian Ocean
D. Country being a part of Asian landmass
Ans: B

2. Which of the following region is famous for the Asiatic wild Ass?
A. Rann of Kutch
B. Baghelkhand
C. Sunderbans
D. Shiwaliks
Ans: A

3. Select the correct order of The hill stations on the basis of heights.
A. Darjeeling, Srinagar, Leh, Simla
B. Srinagar, Darjeeling, Simla, Leh
C. Srinagar, Leh, Simla, Darjeeling
D. Simla, Srinagar, Leh, Darjeeling
Ans: B

4. Which of the following States has the longest coast line?
A. Goa
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Kerala
Ans: B

5. Which of the following pairs mountain ranges and their location is not correctly matched?
A. Zaskar Range -Kashmir
B. Dhauladhar Range -Himachal Pradesh
C. Singalila Range -Arunachal Pradesh
D. Kumaon Range -Uttarakhand
Ans: C
GK Questions and Answers on Rivers of India

6. Which of the following himalyan mountain range where the Kashmir Valley lie?
A. Siwalik and Pir Panjal
B. Pir Panjal and Dhauladhar
C. Zaskar and Pir Panjal
D. Dhauladhar and Zaskar
Ans: C

7. Which of the following rivers do not discharge its water into the Bay of Bengal?
A. Mahanadi
B. Cauvery
C. Tapti
D. Godavari
Ans: C

8. Which of the following river systems form the delta?
A. Godavari, Narmada, Mahanadi
B. Narmada, Kaveri, Mahanadi
C. Godavari, Kaveri, Mahanadi
D. Narmada, Krishna, Kaveri
Ans: C

9. Where is the Baglihar Hydro-power project located?
A. Beas
B. Chenab
C. Ravi
D. Satluj
Ans: B

10. Which of the following River system formed the River Padma?
A. Ganga and Brahmaputra
B. Kaveri and Mahanadi
C. Sutlej and Jhelum
D. Damodar and Hugli
Ans: A

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here