Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India  ’ English Part-4 

Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of  Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Clicke here

 

1. Consider the following statement(s) is/are related to the Karakoram mountain ranges

I.The world’s second highest mountain peak K2 (Godwin Austen), which has a height of 8611 meters, belongs to this chain of mountains.
II. It rises from the Pamir Knot in the north-west and stretch towards southeast up to the Indus gorge in Jammu and Kashmir.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: C

2. Which among the following statements related to the El Nino?

I. Occurs at irregular intervals.

II. Carriers of warmer water.

III. Carriers of less saline water.

IV. Its atmospheric equivalent is Southern oscillation.

Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. I and II only
B. II and III only
C. III and IV Only
D. I, II, III and IV
Ans: D

3. Which of the following part of India receives the first monsoon in summer?
A. Western Ghats
B. Himalayas
C. Meghalaya Plateau
D. Eastern Ghats
Ans: A

4. Which of the following soil is charaterised by the cracks and shrinks when it dries?
A. Black clay soil
B. Red porous soil
C. Sandy soil
D. Loamy soil
Ans: A

5. Which of the following state is famous for the tropical forest of Silent Valley?
A. Goa
B. Karnataka
C. Kerala
D. Tamil Nadu
Ans: C
GK Questions and Answers on the Glaciers of the Himalayan Mountains

6. Consider the following statement(s) is/are related to the Ladakh range
I. It is Situated to the north of the Indus Tsangpo Suture Zone (ITSZ) and south of Karakoram, between River Indus and Shyok.
II. The highest peak is Mt. Rakaposhi (steepest peak in the world).
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: C

7. Consider the following statement(s) is/are related to the Great Plains of Northern India
I.The bulk of the Indus basin falls within Pakistan but a part of it is shared by Punjab and Haryana.

II.The Ganga Brahmaputra basin is larger of the two and covers a large number of states in northern India.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: C

8. Consider the following statement(s) is/are related to the terrain characteristics of Indain Plains

I. The upland plain which lies above the flood level and is made up of old alluvium. This plain is called the Bangar Land

II. The lowland plain, whichis liable to inundation during floods and thus acquires fresh doses of new alluvium. This is called the Khadar Land
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Ans: C

9. Which of the following is/are the features of Himalayan Rivers?
A. Perennial in nature
B. Uncertain nature and caprician in behavior
C. Some are meandering in their flow and subject to drastic change of course
D. All of the above

Ans: D
10. Which of the following Indian state/UT is the least populous according to the India’s 2011 census?
A. Daman and Diu
B. Sikkim
C. Lakshadweep
D. Arunachal Pradesh
Ans: C

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here