Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India  ’ English Part-6

Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India   ” plays an important role for Exams like IAS, State PSC, SSC and other similar competitive exams. www.bkjobcenter.com presents a Complete set of  Indian Geography ‘Physical Features & Climate of India   Questions Answers in the form of Practice Sets.

For pdf  Clicke here

 

1. Consider the following statement(s) is/are related to the climate of India
I. Comprises a wide range of weather conditions across a vast geographic scale and varied topography, making generalisations difficult.
II.Hosts six major climatic subtypes, ranging from arid desert in the west, alpine tundra and glaciers in the north, and humid tropical regions supporting rainforests in the southwest and the island territories.
Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

 

2. Which of the following is not the essential feature of India’s east coastal plain?

A. Lagoons are comparatively little in this plain

B. The eastern plain has more or less a straight coast where good ports are lacking.

C. Mostly of emergent type, characterized by offshore bars, fine sea beaches, sand ridges and lagoons.

D. It is a submerged coast and hence tilting has left no scope for depositional action of the rivers.

 

3. Consider the following statement(s) is/are related to the tropical semi-arid steppe climate

I. Predominates over a long stretch of land south of Tropic of Cancer and east of the Western Ghats and the Cardamom Hills.
II. It is drought-prone, as it tends to have less reliable rainfall due to sporadic lateness or failure of the southwest monsoon.

Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

 

4. Consider the following statement (s) is/are correct regarding the demographic profile India
I. 82% of India is literate as per 2011 census.
II. Sex ratio of the population has increase during the period 2001-2011.
III. Gender gap in literacy has not decline during the period 2001-2011 .
Which of the statements given below is/are correct?
A. I and II
B. I and III
C. II only
D. III only

 

5. Consider the following statement(s) is/are related to India’s Climatic Region

I.Thar Desert plays a role in attracting moisture-laden southwest summer monsoon winds that, between June and October, provide the majority of India’s rainfall.
II.The Himalayas, along with the Hindu Kush mountains in Pakistan, prevent cold Central Asian katabatic winds from blowing in, keeping the bulk of the Indian subcontinent warmer than most locations at similar latitudes.

Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

 

6. Which of the following Indian States/UTs witnesses more than 50% tribal population of the total population?
A. Andaman & Nicobar Islands
B. Dadra & Nagar Haveli
C. Himachal Pradesh
D. Puducherry

7. Which of the following factor that made Dhariwal (Punjab)?
A. Cotton textiles
B. Woollen goods
C. Machine tools
D. Fertilizers

 

8. Which of the following is the India’s oldest oil Refinery in India?
A. Haldia
B. Koyali
C. Digboi
D. Mathura

 

9. What makes the Ankleshwar famous?
A. Coal mining
B. Exploration of oil and natural gas
C. Iron and steel industries
D. Cotton textile industries

 

10. Consider the following statement(s) is/are related to Tectonic movement by the Indian Plate

I. It to pass over a geologic hotspot—the Réunion hotspot—now occupied by the volcanic island of Réunion.
II. Have contributed to the global Cretaceous–Paleogene extinction event, which caused India to experience significantly reduced insolation.

Which of the above statement(s) is/are correct?
Code:
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
Question Answer
1. C
2. D
3. C
4. C
5. C
6. B
7. B
8. C
9. B
10. C

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here